Pracownia Gospodarstwa Domowego

W pracowni gospodarstwa domowego uczestnicy codziennie przygotowują gorące posiłki, zupy i dania drugie w ramach treningu kulinarnego. Podczas zajęć mają możliwość doskonalenia umiejętności podstawowej obróbki warzyw, owoców, grzybów, uczą się zasad właściwego gotowania, pieczenia, smażenia oraz grillowania. Uczestnicy rozwijają swoje zainteresowania poprzez przygotowywanie dań według własnych inspiracji kulinarnych. Ciekawe, nowatorskie, pyszne potrawy umieszczane są w tworzonej przez uczestników książce kucharskiej POW. Sezonowo przygotowujemy też przetwory z warzyw i owoców, które później wykorzystywane są podczas gotowania. W ramach treningu ekonomicznego uczestnicy uczą się sporządzania listy zakupów, zajmują się też realizacją tej listy w sklepach samoobsługowych i z obsługą. Podczas wyjść przyswajają zasady właściwego zachowania w roli kupującego. Działania te pozwalają nabyć umiejętność racjonalnego gospodarowania własnymi środkami finansowymi. Poprzez udział w zajęciach tej sekcji uczestnicy poznają zasady higieny, zaznajamiają się z obsługą sprzętów AGD, poznają zasady zdrowego żywienia, wpływu diet na poprawę zdrowia. Wszystkie formy prowadzonej terapii mają na celu podniesienie poziomu samodzielności w codziennym życiu, w prowadzeniu własnego gospodarstwa domowego oraz motywują do podejmowania aktywności zawodowej.